KAMI DAH KAWEN
CERITA AMBO

Ahad, 22 Mei 2011

*** Apa persiapan untuk tarikh keramat 25.05.2011 bakal muncul ***

Assalamualaikum.

MasyaAllah..dh lm xmembebel didalam ini blog..mmg rindu sgt kt blog..tp kesihatan tidak mengizinkan..ini pon IbuQis gagahi juga..InsyaAllah..

Kalo ditilik kalendar, lusa 25.05.2011 bakal muncul lagi..Terima kasih Ya Allah..tarikh keramat itu adalah genap 3tahun dua hati menjadi satu antara IbuQis dan AyhQis..Alhamdulillah..

IbuQis xtau nk buat apa tuk tarikh itu..xtau persiapan apa y IbuQis nk buat dengan keadaan diri masih lg dalam keadaan kesihatan tidak mengizinkan..kalo takat simple2 ok la kot..tapi apa ye..boleh bg cadangan x..boleh IbuQis ceduk idea kalian..

Okla, dh lomah badan ini..Sayang kalian sem..nt IbuQis kuar dgn entri y lain lps nih..doakan kesihatan IbuQis kembali normal..InsyaAllah..bulan Jun, IbuQis kembali dengan semangat waja..caiyok..caiyok..hehe..

Tata..Wassalam.

.. .. .. .. .. Bobelan IbuQis .. .. .. .. ..

Khamis, 28 April 2011

*** Menghitung detik jam & saat mahu pulang ke kampung ***


Assalamualaikum.

mmm..cepat la jam berpusing..nk balik kemas baju masuk beg..
Yahoooo...esok kul 2pm nk bertolak balik kampung..
ank2 buah dok tunggu dh kitaorg balik..mcm dh setahun xbalik kampung bunyinya kan..
haha..excited nih coz nk balik kampung halaman IbuQis..bukan kampung AyhQis..kihkih

motobot arwah ayah & motobot kawan2nya

Mcm2 plan bila sampai kampung nt..
nk mkn sate,
kopok lekor(kopok batang),
akok panas,
koleh lemok ubi kayu,
nasi belauk ike cobek (nasi ikan lauk ikan {ikan tue die cubit}),
mee cambo (dtg dari menu Thai)
minum air kelapa kat Pantai Sri Tujuh nun..

byk la lagi plan nih..tapi,,,,itu semua xtau la dpt capai ke x..kuikuikui..

tunggu dan lihat la cne nt..kahkahkah

nt IbuQis cerita lpas blk kampung dalam blog..

Tata..

.. .. .. .. .. Bobelan IbuQis .. .. .. .. ..

Selasa, 26 April 2011

*** Rezeki dariNya ***

Assalamualaikum.

mmm...kejap je kan dh nk habis dh bulan April bersamaan JamadilAwwal nih..masyaAllah..next week dh bulan Mei dh..cepat je masa berlalu..Dalam bulan April bersamaan JamadilAwwal nih, macam2 kami sekeluarga dapat dari Sang Pencipta Alam, Allah s.w.t..Alhamdulillah..syukur padaNya..Tapi itu semua pinjaman dari ALlah s.w.t..pinjaman utk kita berbakti pada keluarga, para nabi dan rasul jua Allah s.w.t yang kekal tiada bandingnya..

Dengan pasang niat yang betul pasti Allah akan buka pintu rezeki pada kita..cuma lambat atau cepat je akan dapat rezeki dariNya..Doa dan Sabar itu benteng kita sebagai umatNya..

InsyaAllah..nt IbuQis akan ceritakan apa yang kami dapat dari bulan April bersamaan JamadilAwwal ini..tunggguuuuuu..masyaAllah..

Tata..Jumpa di next n3..

.. .. .. .. .. Bobelan IbuQis .. .. .. .. ..



Isnin, 25 April 2011

*** Perasan Muda Lagi ***

Assalamualaikum.

Meh cni nk citer ckit..kihkihkih..

23.04.2011 ritu hari sabtu Hari Lahir IbuQis..kihkih..udah tua dh diriku ini..hehe..

berbalik kepada tajuk kat atas tue, cam nih citer nye..JOM TENGOK KT BWH DLU
:
:
:
:
:
tengok kat tulisan nombor itu
(yang wane kuning y betul umur IbuQis..kihkih)

Pagi Sabtu lps kami keluar la beli nasi bungkus tuk breakfast coz pg tue kat blok IbuQis tiba2 xde air plak..so, decide dgn AyhQis keluar breakfast kat luar..Siap je beli nasi..IbuQis ckp la beli la kek..nk celebrate dgn AyhQis & Qistina sayang..mula2 AyhQis xnak..Lepas dok pusing2, entahlah camane fikiran AyhQis bertukar nk g beli plak..Suka hati la IbuQis xterkata..hehe..


Sesampai je kat kedai kek Pistachios cawangan Setiawangsa, AyhQis ckp pilihlah nk kek apa..apa lagi IbuQis pn pergi tilik2 y mana berkenan..hehe..last2 AyhQis plak y pilih..hehe..sape punya besday nih..xpelakan..org nk belanja..Last sekali ambil kek coklat ais krim..kami ambil yang 1/2kg je..nk celebrate 3beranak je kan cukup la..

tengoklah Qistina sayang buat muka coz dh xnak bergambar..nk mkn kek sgt2 dah

Lps tue, adik kat kedai tue ty, Akak nk tulis apa2 x..IbuQis jawab la, "nak, jap ek"(sambil2 tgk kek & roti)..IbuQis pon ambil pen dan kertas tulis la..excited punya pasal, tulis lah cam ni, "Selamat Hari Lahir Siti Rafeah 28"..masa IbuQis tulis tue, AyhQis dh perasan nape xtulis 29..kihkih..bagusnya la suami kan..balik umah terkejut tgk nape 28..mesti adik kedai tue silap tulis(sambil ckp sorang2)..AyhQis ckp, bkn bdk tue silap tulis, tp Ibu y silap tulis & perasan masih muda..kahkahkah..


hahaha..xpelakan perasan muda walau hati dh tua..kuikuikui..sampai ke hari ni, AyhQis dok ejek je perasan muda..haha..ye la perasaan umur 28 lagi..ingat ckit oiiii..thn depan dh genap umur 30tahun..waduhhh..tahun depan kejap je kan..ilmu agama belum cukup lagi..masyaAllah..termenung sejenak..mcamane kalo kita umur 40tahun nt ek???masyaAllah..isshhh..takutnya..cepatnya kan..anak2 masih bersekolah lagi, ibu ayah dh makin tua..

sayang kamoooo...Qistina Sayang

memang suka sgt2 dgn kek ais krim

mmm..tgk mulut ada ais krim

Oklah, IbuQis nk ucapkan birthday kepada sapa2 yang lahir bulan April ni..sama2 la kita perbaiki apa yang perlu kita perbetulkan..sama2 lah kita mengejar cinta Ilahi dari Sang Pencipta Alam, Allah s.w.t...Cinta yang tiada tolak bandingnya..sama2lah kita berubah kearah jalan yang diredhaiNya selalu..Amin.

Jumpa di n3 lain..tata..

.. .. .. .. .. Bobelan IbuQis .. .. .. .. ..

Rabu, 20 April 2011

*** Kenduri di Manjalara, Kepong ***

Assalamualaikum.

Mak ai...kalo dh rajin 2,3 n3 sekali publish sehari..kalo kemalasan melanda, 2,3hr xde pon 1 n3 nk di publish..hehe..betul x???

n3 kali nih, IbuQis nk bercerita ke tempat kenduri kawen sedara IbuQis..Kallo dihitungkan, pertalian dgn pengantin perempuan ank 2 pupu la..coz mak pengantin dgn kitaorg 2 pupu..hehe..pergi pon coz rapat lg dgn mak pengantin..means....saling bertanya khabar lagi takat nih..Alhamdulillah..

Pengantin baru Aisyah dan Asrul

Masa on the way ke tempat kenduri jalan jem teruk..coz sabtu ritu hujan lebat..pastue kitaorg sesat..pastue plak Qistina sayang tiba2 plak panas bdn die..IbuQis dh standby seme ubat masa nk ke kenduri..hehe..pergi jugak anak demam..nk wat cne kan..ikut je la..haha..Seb baik, panas Qistina sayang dalam kete je..sesampai je kat tempat kenduri..Alhamdulillah..panas die dh turun..maybe terkejut tgk ramai org..ms dlm kete, Qistina Sayang tido je..

inilah kami dgn Qistina sayang yang demam

Kalo nk tau, masa kat tempat kenduri tue, Qistina sayang siap berlari2 lagi dengan sepupu die..hishhh..nk buat cne kan..budak bila dh jupe and da geng, mcm tue la..kita ckp pn, wat x endah dah..geram juga..tapi, biarkan lah..

ini masa dok ready nk berlari-lari


ini masa AyhQis marah coz dok berlari kuat sgt

Sambil2 AyhQis dok layan Qistina sayang, IbuQis berjumpa2 lah dengan sanak saudara y sekian lama xberjumpa..jejak kasih gitu..huhu..ada y siap nangis lagi..huahuahua..biasala kan..bila dh lama xjumpa..xjangka boleh ketemu plak..kalo ada arwah ayah IbuQis, mesti die pon kalut nk datang kat kenduri nih..kitaorg kenal pon, coz arwah ayah yang bawa kitaorg kemana2 aje sedara tinggal..Arwah ayah memang die titik beratkan persaudaraan kekeluargaan nih..Alhamdulillah..takat nih, ank2 seme kenal pakcik2, makcik2 sedara, pak2, mak2 sepupu, dua pupu ada la lagi..sekarang pon, kalo IbuQis balik kg kat Kelate nun, mesti bertandang umah sedara wlu sekejap..memang dr dulu cenggitu..

door gift dari pengantin tuk yang datang..tq..

Sama2lah, kita pupuk ikatan persaudaraan antara kita semua..semoga mekar tuk selama2nya..amin..InsyaAllah..

inilah kami..keluarga sakinah mawardah warahmah

Ok la, cukup dlu takat nih..nt kita jumpe di segmen yang lain plak..Alhamdulillah..Qistina sayang dh sehat sebaiknya.

Tata..senyum sokmo:-)

.. .. .. .. .. Bobelan IbuQis .. .. .. .. ..

*** Hari Kedua & Malam Kedua Qistina sayang Demam ***

Assalamualaikum.

Syukur diberi kekuatan untuk datang keje wlu urat2 masih sakit..entahlah, 2,3 hr nih IbuQis dok sengal2 urat pinggang dan tangan plak sengal2 je sebelah kiri..dh g kinik..Doktor ckp xde apa..biasala urat seorg ibu kan dh byk y putus..MasyaAllah..beginilah seorg perempuan sebagai ibu & isteri kepada keluarga..wlu sakit cne sekali pon, kita tetap pikul tanggungjawab itu..Thank You Ya Allah kerna bagi kekuatan kepadaku..

Oklah, IbuQis nk bercerita tentang malam kedua Qistina sayang demam..MasyaAllah..mmg mencabar la demam kali nih ank ibu itu..xpela anakku..ibu ayah sayang kamoooo..

muka kedemaman

Lps maghrib sabtu itu, IbuQis ajak AyhQis bermlm umah abg IbuQis di Cyberjaya nun..IbuQis nk habiskan masa dgn Pakcik sedara & abg sulong y jarang2 datang dr kg Kelantan ke sini..Sebelum sampai ke rumah dieorg, kami pergi makan2 & bawa pakcik & abg sulong jalan2 kat Putrajaya..tgk suasana mlm Putrajaya..

Sesudah berjalan2 dan makan2..kami pulang ke rumah abg IbuQis di Cyberjaya.

sempat lg nk main wlupn demam

Sesampai je umah abg IbuQis, cepat2 IbuQis ambik ubat suapkan kat Qistina sayang..die xnak makan ubat tue..last sekali makan pujuk, minum juga ubat itu..


Ini masa umur 8bln

Jeng..jeng..jeng..datang plak kemuntahannya..Qistina sayang muntah plak..kali nih kat umah Pok Teh die..hehe..tapi, mangsa tetap sama, AyhQis..hehe..anak..anak..sekejap je muka menjadi pucat & badan pon panas..puas pikir dh IbuQis nih..kesian kat Qistina sayang..

ini pn sama 7@8bln

Selepas tu, tidokan die..Qistina sempat lg cakap.."Ibu, Na Muntah"..bis ayah (habis ayah)..hehe..pandai ank Ibu nih..sempat lagi kesian kat ayah..nk menitis air mata tengok muka Qistina sayang tika tue..tido la sayang..


okla, nt ibuQis keluarkan n3 masa g kenduri kawen kat Manjalara, Kepong dgn keadaan Qistina sayang dh beransur sihat..

Tata..Senyum sokmo :- )

.. .. .. .. .. Bobelan IbuQis .. .. .. .. ..

Selasa, 19 April 2011

*** Puteri Kesayangan Demam ***

Assalamualaikum.

Alhamdulillah..dh sehat Qistina sayang..IbuQis pon, br dua hari masuk opis..Syukur sgt2..boleh dtg keje dengan tenang..Tapi, kerisauan sorang ibu xkan padam pada anaknya kerana berjauhan dari mata ibu dan Ayah..Semoga Allah melindungi Qistina sayang..kat bawah nih, alkisahnya IbuQis xdatang keje 2 hari..

Petang jumaat yang tenang dan damai.

Qistina : Bu, Ya mam (ibu, Aleeya demam) sambil tangan letak kat atas dahi (dlm fikiran IbuQis
maybe Aleeya letak cool fever kot)
IbuQis : Qistina demam tak? sambil IbuQis usap2 kepala puteri kesayangan.
Qistina : Na tak mam (Qistina tak demam)..Ya je mam (Aleeya je demam) sambil puteri senyum2 kat IbuQis.


Qistina sayang dengan beg sekolah

Lepas je sembang2 & sambil2 pekena ais krim dgn puteri kesayangan dan AyhQis ptg tue. Kedengaran laungan azan magrib. Terus IbuQis dan AyhQis g mandi dan solat. Selepas je siap semuanya, seperti biasa kami sekeluarga dok layan karenah puteri kesayangan. Lagi2 esok adalah weekend day.. Sambil2 layan puteri kesayangan, IbuQis dok pasang langsir y br basuh & AyhQis dok tgk FB. Tiba2 Qistina sayang mengadu sakit perut.

Qistina : Bu, Na kit wot nih bu..(Ibu, Qistina sakit perut nih ibu)
IbuQis : Sakit perut ye..meh ibu sapukan ubat..
(mmg ank ibu sakit perut..diam je bila sapukan minyak Yu Yi kat perut die)
Qistina : Bu, pat la..Na kit wot nih..kat nih..nyak bu..( Ibu, cpt la..Qistina sakit perut nih..kat sini..
sambil die tunjuk kat tempat sakit..minyak ibu)
IbuQis : Sabar ye sayang..ibu dh sapu minyak nih..panggil ayh plak..
Qistina : Ayah..Na kit wot nih..nyak ayah..(ayah..Qistina sakit perut nih..minyak ayah)
AyhQis : Ayah urut ek..dh jom ayah dukung..

Selepas je AyhQis ambik dukung, xsampai seminit, Qistina sayang muntah..muntah keluar mcm air paip..MasyaAllah..terkejut IbuQis dibuatnya..habis badan AyhQis & Qistina sayang dgn muntahnya..Panik sekejap..xtau nk sentuh apa..Langsir y IbuQis nk pasang pn, habis kn muntah Qistina sayang..


Qistina sayang demam (abaikan rambut y terserabai kerna kepala dijelung panas sgt)

Selepas tue, basuh badan die..suhu badan pon dh naik dh..demam..kerisauan menjelma dh dlm hati IbuQis nih..malam nih stayback jaga Qistina sayang..IbuQis xnak pisang berbuah dua kali..sebelum nih Qistina syg penah masuk wad coz panas smpai 40 darjah..sampai mata ke atas & senyap je xbercakap masa umur die 6 bulan dlu..That's why, IbuQis xlena nk tido coz ank demam..sambil2 tue, hati dok berdoa je supaya Allah jauhkanlah sebarang penyakit pada Qistina sayang..


tido setelah penat kerna muntah & suhu badan plak panas

Selesai je semua,,,IbuQis ambik minyak plak letak kat perut Qistina sayang..Qistina tahu y IbuQis xlarat nk dukung die..Dia panggil AyhQis je..Ayh, dukung Na..mak ai..luluh hati ibu nih ankku..xsmpai 15min, Qistina sayang muntah lagi..sekarang kuar habis segala2nya dlm perut tue..menangis la Qistina syg..dok panggil Ibu..Na nih..kit nih bu..nk susu bu..suhu badan makin naik tinggi suhunya..suhu 37,38&39..

Sambil Qistina sayang tido, sambil IbuQis dok jelung kepala & segala lipatan2 kt badan Qistina sayang..cool fever lekat kat dahi dan belakang..nk suh cepat suhu badan turun..bibir mulut Qistina sayang dh bertukar merah & muka plak dh pucat coz muntah td..

Sejenak, IbuQis dok fikir y Qistina ckp ptg td..ckp kawan die Aleeya demam..maybe berjangkit la kot dengan Aleeya..antibodi kanak2 nih xkuat..so, cepat sgt la berjangkit..xpela ank ibu, ini semua akan ibu dan ayah harungi demi untuk Qistina sayang sorang..mlm tue, tido xberbaju la ank IbuQis..tutup dada dengan kain..panas xturun2 coz tu xbagi pakai baju..takut makin naik lg panas die..

Ok la..nt IbuQis cerita malam kedua Qistina sayang demam..memang mencabar la demam kali nih..cuma satu je yang IbuQis fikir positif, Allah nk uji kita sebagai Ibu dan Ayh kepada ank kita..uji dengan kesabaran melayan karenah anak..lagi satu, merapatkan lagi ikatan kami bertiga..Alhamdulillah..Terima kasih Allah..





.. .. .. .. .. Bobelan IbuQis .. .. .. .. .. ..
DESIGNby : PUAN SUE - All Rights Reserved : BLOG AMBO=BLOG SAYA